Odkrijte gore skupaj z nami

 

Novice

AGA UIMLA 2023

Med 2. in 5. novembrom je bila v Nemčiji (Lenggries) letošnja redna letna skupščina Svetovnega združenja mednarodnih planinskih vodnikov UIMLA.

Več

Paklenica, 5.–8. 10. 2023

Kandidati so morali na trekingu pokazati vse zanje, ki so ga pridobili na letnem delu šolanja. Samostojno so morali pripraviti seminarski nalogi iz priprave za gosta in vodnika, do organizacije in same izvedbe trekinga.

Več

Vršič, Mojstrana, 30. 9.–1. 10. 2023

Tokratni vikend je bil namenjen izpitom iz vrvne tehnike – varovanje in pomoč gostu, spust po vrvi, vrvna ograja, prečkanje in vodenja po zahtevni poti.

Več

Vršič, Vrata, Mojstrana, 15.–17. 9. 2023

Po dvomesečnih počitnicah smo nadaljevali z jesenskim delom šolanja. Obdelali smo teme: psihofizična priprava, anatomija in fiziologija, prehrana, trening, elementi metodike, gorniško izrazje. Praktično smo ponovili vrvno tehniko, varovanje na telo, spust gosta po vrvi, bivakiranje, alpinistiko in športno plezanje. Kandidati so opravljali izpite iz psihofizične priprave, anatomije in fiziologije, prehrane, treninga, elementov metodike in gorniškega izrazja.

Več

Prokletije, Durmitor, 1.–9. 7. 2023

Deset dnevni treking je potekal za večino kandidatov na povesem neznanem terenu Prokletij in Durmitorja v Črni gori. Kandidati so morali samostojno pripraviti vse priprave za turo in turo tudi vodili. Obdelali smo zavarovano pot – ture na Karanfil Sjeverni vrh in Bobotov kuk, gorniške ture na Hridski Krš–Tromeđa in Crveno gredo in izvedli bivakiranje.

Več

Vrata, Mojstrana Vrata, Mojstrana, 23.–25. 6. 2023

V tokratnem podaljšanem vikendu so bile teoretično obdelane teme: prečenje rek, bivakiranje, taborjenje in treking. Praktično smo preverili znanje gibanja na zavarovani poti, vrvno tehniko, prečenje rek, spust gosta po vrvi, pregled opreme za bivakiranje, (ne)varnost v gorah. Kandidati so z opravljanjem teoretičnih in praktičnih izpitov iz ekologije in varstva narave, bivakiranja in orientacija pokazali svoje do sedaj pridobljeno znanje.

Več

Vršič, Vrata, 7.–11. 6. 2023

Na terenu smo preverili znanje iz orientacije, obdelane so bile teme: improviziran transport ponesrečenca, priprava vodnika, priprava za gosta, moderno načrtovanje ture – locus, izdelava vozlov in sidrišč, bivakiranje, georafija in geologija, poznavanje gorstev, ekologija, vodenje, vrvna tehnika, ferate. Potekali so izpiti iz prve pomoči in vremenoslovja. Kandidati so pripravili prve seminarske naloge.

Več

Vršič, 2.–4. 6. 2023

Teden dni po uvodni turi smo pričeli z izvajanem 53 dni trajajočega šolanja za naziv mednarodni planinski vodnik. V prvem sklopu šolanja so bile obdelane teme: orientacija, prva pomoč, oprema, varnost v gorah, ocena tveganja in vreme.

Več

Nad Šitom Glava in Mala Mojstrovka – uvodna tura, 28. 5. 2023

Po učnem načrtu je uvodna tura namenjena spoznavanju pripravljenosti kandidatov in je sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela. Za uvod  vzpon na Nad Šitom Glavo in na Malo Mojstrovko. Tura je bila sicer izvedena v letnem terminu, vendar je bilo za ta čas neobičajno veliko snega, zato je potekala večinoma v snegu z uporabo cepina in derez. Sledilo je še teoretično preverjanje znanja. Vseh pet kandidatov je uspešno opravilo uvodno turo.  

Več

Predstavitev šolanja 2023 in novi mednarodni planinski vodniki

V sredo, 12. 4. 2023, smo združili dva, za združenje, pomembna dogodka: predstavitev šolanja generacije 2023 in sprejem novih mednarodnih planinskih vodnikov, ki so uspešno zaključili šolanje in pripravništvo. Predsednica združenja Zdenka Mihelič in vodja šolanja Martin Pavlovčič sta potencialnim kandidatom predstavila potek šolanja. Nato pa je Zdenka Mihelič podelila potrdila in značke osmim novim mednarodnim planinskim vodnikom.

Več

Zbor članov ZPVS 2023

V sredo, 25. januarja 2023, je potekal šesti redni zbor članov Združenja planinskih vodnikov Slovenije (ZPVS). Na zboru smo po smrti dosedanjega predsednika Klemna Volontarja, prvega mednarodnega planinskega vodnika v Sloveniji, pobudnika in enega izmed ustanoviteljev združenja, izvolili novo predsednico in člana Izvršnega odbora (IO).

Člani združenja smo na zboru potrdili vsa poročila za leto 2022, plan za 2023, spremembe statuta in novi sedež ZPVS, ter za novega člana IO izvolili Žigo Štera, mednarodnega planinskega vodnika IML.

Nova predsednica ZPVS je postala Zdenka Mihelič, mednarodna planinska vodnica IML, strokovna delavka v športu 2 in vodnica PZS z več kot petindvajsetletnimi izkušnjami, ki hodi v hribe od malih nog.

Zbor članov je Klemnu Volontarju za dolgoletno predano, prostovoljno in izjemno strokovno delo posthumno podelil najvišji naziv združenja – Častni član ZPVS. Iz rok nove predsednice je listino o imenovanju prevzela Klemnova partnerica Marjeta Klemenc.

Več

Žalostna vest (Klemen Volontar, 1962-2022)

Z žalostjo v srcu sporočamo, da nas je po hudi bolezni zapustil naš predsednik in dragi prijatelj Klemen Volontar.
Klemen Volontar (28. 11. 1962 - 5. 12. 2022), alpinist, gorski reševalec, vodnik lavinskega psa, vodnik PZS, inštruktor planinske vzgoje, inštruktor alpinizma in gorskega reševanja, predavatelj, strokovnjak za sneg in plazove, mednarodni planinski vodnik UIMLA in predsednik Združenja planinskih vodnikov Slovenije.

Naj počiva v miru.
Družini in vsem prijateljem izrekamo iskreno sožalje.

Člani ZPVS

-------------
Klemen, tebi v slovo [preberi več ->]

Več

Zaključni izpit

Še en zaključni izpit je opravljen! Gostje zadovoljni, inštruktor zadovoljen, kandidat zadovoljen.... Je že kar malo sumljivo, hehe!?

Več

Zaključni izpit

Zaključni izpit! Eno od dveh zaključnih dejanj po koncu šolanja!

Več

Sprejem novih Mednarodnih planinskih vodnikov

Pet novih.... Velika pridobitev za Združenje, velika osebna pridobitev za vsakega posameznika. 

Več

Šolanje ZPVS - ZIMA - IZPITI

Najbolj pridni iz zadnje generacije so zaključili šolanje. Predzadnji izpit, otežena orientacija in zadnji izpit zimska tehnika vodenja.

Več

Šolanje ZPVS - ZIMA - gibanje

Končno smo začeli in odlično izkoristili super razmere. 

Več

Razpis šolanja za Mednarodnega planinskega vodnika

Združenje planinskih vodnikov Slovenije v aprilu začenja s šolanjem za Mednarodnega planinskega vodnika. 
Vse zainteresirane vabimo na PREDSTAVITEV šolanja, ki bo predvidoma
 

12.aprila 2022 ob 18.00

Na PREDSTAVITEV vabljeni vsi, ki vas zanima poklic Planinskega vodnika z mednarodo licenco UIMLA, ki bi želeli nadgraditi svoje znanje ali imate preprosto samo vprašanja v zvezi s šolanjem!

Zaradi izbire in rezervacije prostora prosimo, da se vsi zainteresirani prijavite do 04.aprila na info@zpvs.si. Prijavljeni bodo po elektronski pošti obveščeni o točni lokaciji sestanka!


Vabilo: PREDSTAVITEV

Več

Šolanje ZPVS - Izpiti, zavarovana pot

V marcu 2022 spet začnemo z novo generacijo znanja željnih...
Če ste med njimi, pridružite se nam!

Več