Odkrijte gore skupaj z nami

 

Novice

ponedeljek, 9. oktober 2023

Šolanje - Paklenica, 5.–8. 10. 2023

Kandidati so morali na trekingu pokazati vse zanje, ki so ga pridobili na letnem delu šolanja. Samostojno so morali pripraviti seminarski nalogi iz priprave za gosta in vodnika, do organizacije in same izvedbe trekinga.

Po divjem Velebitu: 3-dnevni izpitni treking

 

Poletni del našega šolanja je prišel do svojega vrhunca in pred nami je bil še zadnji izziv v tem sklopu, 3-dnevni treking po južnem Velebitu. Nacionalni park Paklenica, ki nam je vsem že kar dobro poznan po plezalnih podvigih, smo tokrat raziskovali v malo drugačni luči. Celoten treking je obsegal 3 dni, v katerih smo prehodili približno 32 km, opravili 1,970 m vzpona in se povzpeli na Vaganski vrh, ki s 1746 m nadmorske višine predstavlja najvišji vrh Velebita.

Turo smo začeli skozi divji svet kanjona Male Paklenice. Med mogočnimi stenami smo po popolnoma suhi strugi iskali najlepše prehode in se počasi vzpenjali proti našemu prvemu prenočišču, bivaku Ivine Vodice. Toplo, sončno vreme je poskrbelo za prijetno poletno vzdušje, a hkrati zaradi zadnjih večjih količin padavin že dolgo nazaj v maju, tudi nekaj preglavic. Suverenim besedam lokalcev ni vedno pametno slepo verjeti, saj te v nasprotnem primeru lahko preseneti vodnjak brez kapljice vode in težave pri kuhanju večerje. Ker surove testenine nikomur nič kaj ne dišijo, je po dolgi turi sledilo še iskanje vode. A s skupnimi močmi smo pod zvezdnatim nebom in ob toplem ognju nekaj ur kasneje že sedeli s polnimi želodčki.

Drugi dan smo se podali na najvišji vrh - Vaganski vrh, na katerem seže pogled vse do otokov severnega Jadrana. Sestopili smo po Bukovi stazi, ki nas je vodila skozi čudovite bukove gozdove in s pakleniško apnenčasto, škrapljasto kamnino poskrbela za popestritev ture. Drugo noč smo preživeli v nastanitvi Ramića Dvori, kjer je za kuhanje večerje in predvsem zabavni večerni program poskrbel lastnik Marijo.

Zadnji dan je ob pogledu na mogočno steno Anića Kuk in prve plezalce v njej, sledil še sestop skozi kanjon Velike Paklenice in povratek domov.

 

 

Špela Bokal

 


dobro je vedeti kje smo?
slika_2
pa smo na...
slika_4
razgled
20231006_141149_resized