Odkrijte gorski svet skupaj z nami

 
Klemen Volontar

UIMLA

Sama zgodba The Union of International Mountain Leader Associations (UIMLA) se je pričela odvijati leta 2004 v Franciji. Francija trenutno zastopa Andoro, Belgijo, Francijo, Veliko Britanijo, Poljsko, Švico, Španijo, Bolgarijo, Nizozemsko, Italijo, Češko, Hrvaško in Peru. Glavni cilj mednarodne organizacije UIMLA je zastopanje vodniškega poklica na mednarodni ravni in uskladitev vseh standardov med državami. Sama organizacija skrbi za spodbujanje vodniškega poklica in podpira sodelovanje vseh držav.

Mednarodni organizaciji planinskih vodnikov (UIMLA) in gorskih vodnikov (IFGM) sta edini svetovno priznani organizaciji za vodenje v gorskem svetu.

Leta 1989 so se nacionalne in poklicne organizacije Avstrije, Belgije, Francije, Velike Britanije, Irske in Italije srečale z skupnim ciljem, da bi uskladili vsebino in standarde usposabljanja za planinskega vodnika. Ustanovljena je bila European Mountain Leader Commission (EMLC).

Leta 1992 so se predstavniki iz Belgije, Francije, Velike Britanije, Irske, Italije in Španije sestali, da bi skupaj ratificirali Standard o pogojih in samega praktičnega dela vodnika. Med letoma 1992 in 2004 je postalo jasno, da sama ustanovljena (EMLC) na področju planinskega vodništva ni bila natančno opredeljena glede samega vodništva. Prav tako niso upoštevali narave dela vodnikov, ki so delali v Evropi in zunaj Evropske unije.

Leta 2004 so se predstavniki iz Andore, Belgije, Francije, Velike Britanije, Italije, Poljske, Španije in Švice srečali na Plas y Brenin v Walesu in z skupnim ciljem ustanovili UIMLA. Sam ustanovni sindikat je zamenjal prejšnji sindikat (EMLC) in odprl možnosti vsem, ki so se pričeli zanimati za uraden vodniški poklic.

Ustanovni člani

Klemen Volontar

Predsednik ZPVS

Vodnik UIMLA

http://www.volontar.net

Alenka Lužnik

Predsednica NO

Vodnica UIMLA

http://www.alenkinsvet.si/

Matej Jeram

Član IO

Vodnik UIMLA

http://www.jerpoh.com/

Dean Strosar

Vodnik UIMLA

http://www.gotrek.si/