Odkrijte gore skupaj z nami

 

Novice

sobota, 11. november 2023

AGA UIMLA 2023

Med 2. in 5. novembrom je bila v Nemčiji (Lenggries) letošnja redna letna skupščina Svetovnega združenja mednarodnih planinskih vodnikov UIMLA.

Skupščina UIMLA 2023

Med 2. in 5. novembrom je bila v Nemčiji (Lenggries) letošnja redna letna skupščina Svetovnega združenja mednarodnih planinskih vodnikov UIMLA. Skupščina je bila volilna, na njej pa smo izvolili novo vodstvo izvršnega odbora UIMLA za obdobje 2024–2028. Novi predsednik UIMLA je dosedanji predsednik Ian Spare iz Velike Britanije.

Skupščine so se udeležili delegati iz naslednjih držav:

polnopravne članice Avstrija, Belgija, Bolgarija, Češka, Hrvaška, Italija, Japonska, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija, Velika Britanija, prek zooma Andora, Argentina, Francija, Peru, Severna Makedonija, Švedska;  kandidatke za polnopravne članice Čile, Madžarska, Norveška; pripravnica/aspirantka za članico Nepal ter člani Izvršnega odbora UIMLA predsednik Ian Spare, podpredsednik Marian Anghel, generalni sekretar Peter Mienes in vodja tehnične komisije UIMLA Bill Bailey.

Na začetku skupščine smo se z minuto molka ter v sliki in besedi s strani predsednika UIMLA spomnili lani preminulega našega predsednika ZPVS Klemna Volontarja. V nadaljevanju smo med drugim potrdili zapisnik zadnje skupščine (Petrčane, Hrvaška, 2022), predsednikovo poročilo, programe šolanja kandidatk za polnopravne članice UIMLA – nove polnopravne članice našega svetovnega združenja mednarodnih planinskih vodnikov so tako postale Čile, Madžarska in Norveška. Potrdili smo Gruzijo, ki je predstavila zgodovino, šolanje, delo, za novo pripravnico/aspirantko UIMLA, nove višine potnih stroškov in dnevnic v UIMLA, program novega vodstva UIMLA in predlagan sporazum za razrešitev situacije za predstavnika iz Italije. Obravnavali smo tudi možnosti razširitve Izvršnega odbora na sedem članov, predlog posodobitve funkcije generalnega sekretarja, posebnosti glede dela mednarodnih planinskih vodnikov v posameznih državah ter trajnostno delovanje nas v gorah.

Ena izmed osrednjih točk tokratne skupščine so bile volitve novega vodstva – novega izvršnega odbora UIMLA. Za novega predsednika smo potrdili dosedanjega predsednika UIMLA Iana Spara (Velika Britanija), za podpredsednika je bil izvoljen dosedanji podpredsednik Marian Anghel (Romunija), izvoljen vodja tehnične komisije UIMLA je ostal Bill Bailley (Češka), za novi članici izvršnega odbora pa sta bili izvoljeni Danijela Bucić (Hrvaška), generalna sekretarka, in Esther Murciano (Španija) zakladnica oz. blagajničarka.

Skupčina leta 2024 bo v Severni Makedoniji, leta 2025 v Bolgariji in leta 2026 na Češkem.

Pred samo skupščino smo imeli predstavitve gora, dežel in načinov dela, značilnosti in posebnosti za Čile, Japonsko in Belgijo. Ogledali smo si tudi mednarodni trening center za šolanje in usposabljanje za gorsko reševanje, reševanje iz vode, jam, zraka v Bad Tölzu, ki je edini tak center na svetu. V samem centru, v katerem ekipe z vsega sveta trenirajo 320 dni na leto (ostali dnevi so namenjeni vzdrževanju, popravilom itd), imajo za trening tri helikopterje, hišo, podzemne rove, šok sobo, avto, gondole, sedežnice, sobo z možnostjo ekstremnih razmer (mraz do -20 st. C, megla, požled, noč, veter), komunikacijsko sobo, plezalno steno, visoka debla (za reševanje padalcev), medicinsko trening sobo ... V prihajajočih letih bodo center še razširili in na različnih (svetovnih) lokacijah zgradili še štiri nove centre.

Zdenka Mihelič

v spomin našemu Klemenu
IMG_5895

prisotni na skupščini

IMG_5885 

ogled centra za šolanje in usposabljanje
IMG_5708