Odkrijte gore skupaj z nami

 

Novice

ponedeljek, 2. oktober 2023

Šolanje - Vršič, Mojstrana, 30. 9.–1. 10. 2023

Tokratni vikend je bil namenjen izpitom iz vrvne tehnike – varovanje in pomoč gostu, spust po vrvi, vrvna ograja, prečkanje in vodenja po zahtevni poti.

Izpit - Mala Mojstrovka, Hanzova pot, in zgodovina vodništva

Kaj kmalu po prvi svetovni vojni, po tem, ko so začeli Italijani na Vršiču našim turistom ovirati prehod prek meje, so postale Mojstrovke težje pristopne. Na naši strani namreč Mojstrovke tvorijo mogočno, navpično pregrado, ki zapira z ene strani dolino Tamar. Zato je padla odločitev, da se nadela z mojstrom Ivanom Hanzo na čelu zavarovano pot preko njene severne stene, ki bi omogočila pristop na vrh tudi našin in večjemu številu ljudi. In res, leta 1928 so uradno odprli Hanzovo pot na Malo Mojstrovko, ki še dan danes predstavlja izziv za številne gornike.

Prav ta pot je bila tudi letošnje prizorišče za nas letošnje kandidate za mednarodnega planinskega vodnika za izpit iz vodenja po zavarovani poti. Razdeljeni po skupinah pod budnim očesom inštruktorjev smo na pristopu pustili nekaj odvečne treme ter se osredotočeni in polni znanja spoprijeli s težko pričakovanim glavnim delom. Številni, čudoviti prehodi skozi steno so nas pripeljali na vrh Male Mojstrovke. Nekoliko olajšani, a še vedno osredotočeni smo sestopili do najvišjega slovenskega cestnega prelaza Vršič.

Sledila je analiza opravljene ture, kjer se kandidati rade volje pohvalimo, da smo uspešno opravili omenjeni del, toda se zavedamo, da je to obenem šele začetek.

Popoldne smo posvetili še zgodovini planinstva in vodništva. Ogledali smo si Slovenski planinski muzej, po katerem nas je popeljal vodja muzeja Matjaž Podlipnik, pred tem pa nam je obširno in na zelo zanimiv način predstavil tako zgodovino planinstva kot vodništva.

 

Pripravil: Vid Praprotnik Čurič

20231001_105844_resized