Odkrijte gore skupaj z nami

 

Novice

nedelja, 29. september 2019

Tretji sklop šolanja - improvizacija in izpiti

Zadnji vikend šolanja je za nami. Pravilo pravi, da šele, ko odlično obvladaš neko vsebino lahko na tem področju improviziraš. Prepričan sem, da je pri naših kandidatih ta pogoj po enem letu šolanja izpolnjen, zato smo se tokrat lotili improvizacije. 

 

Preprosto je narediti sidrišče v dobri skali ali na jeklenici, precej težje pa je urediti varovanje v popolnem kršu, kjer še gamsi nataknejo dereze. Malo so me zabodeno gledali, ko smo se ustavili v "peskokopu", pa je bilo kmalu vse jasno.

IMG_4886

IMG_4932

IMG_4846

Izpeljali smo tudi napenjanje vrvi brez standardnih pripomočkov, "naštrikali" improviziran plezalni pas, se pripravili na bivakiranje z minimalno opremo, pa še kaj smo se izmislili....

IMG_4870

IMG_4959

Da pa ne bi bilo vse samo tehnično obarvano je poskrbel Tone in popoldan pripravil odlična predavanja o prehrani, treningu, psihologiji vodenja, izrazoslovju, fiziologiji telesa, višinski bolezni itd. Zvečer pa vse skupaj začinil z izpiti.

IMG_4943

Zdaj so vsi pripravljeni na zaključno dejanje, organizacijo in večdnevno vodenje skupine, kar bo predstavljalo zaključni izpit za letni del. Odpravili se bomo nekam na tuje, saj vsi še predobro poznajo slovenske hribe.

IMG_5077

Pred tremi leti, ko sem idejo o šolanju za Mednarodnega planinskega vodnika udejanil z ustanovitvijo Združenja si nisem niti predstavljal, da bo vse tako gladko teklo. Pa je, zahvaljujoč vsem sodelavcem in izredno dobri ekipi kandidatov prve generacije. In veselim se že novega razpisa za generacijo 2020.